Vaksin Covid-19 Dah Ada. Berikut Adalah Harga Siling Yang Ditawarkan Oleh Vaccine Global Access

PETALING JAYA- Harga siling untuk vaksin Covid-19 ditawarkan oleh Vaccine Global Acces (Covax) kepada Malaysia ialah AS$21 (RM87).

Menteri Sains dan Teknologi, Khairy Jamaluddin memaklumkan perkara itu pada sesi Dewan Rakyat pagi tadi.

“Dari segi harga indikatif maksimumnya ialah AS$21 (RM87) untuk satu vaksin dan kita masih lagi melihat beberapa klausa dengan Covax itu yang masih diperhalusi , dan kita harap dapat menandatangani penyertaan Covax dalam masa terdekat.

“Namun ingin saya jelaskan bahawa Covax ini hanya sebahgaian sahaja keperluan ktia untuk mendapatkan vaksin Covid-19. Sebahagian besar akan kita perolehi menerusi rundingan dua hala dengan negara dan syarikat-syarikat lain.”

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Zakaria Mohd. Edris (BERSATU-Libaran) pada sidang Dewan Rakyat di bangunan Parlimen hari ini.

Menurut beliau, Malaysia dijangka akan mendapat bekalan awal vaksin pada suku pertama 2021 untuk wajaran pertama tiga peratus populasi negara meliputi petugas barisan hadapan sektor kesihatan dan keselamatan.

“Saya telah beritahu Kementerian Kewangan, sekurang-kurangnya kita perlu mengimunisasi 70 peratus rakyat Malaysia dan saya telah minta RM3 bilion untuk disediakan bagi tahun depan,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Dzulkefly Ahmad (PH-Kuala Selangor) yang meminta penjelasan dan harapan agar jumlah vaksin Covid-19 ditambah.

Sumber-K! ONLINE

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*