TERKINI! Bekas Peguam Negara Saman Tun M, Tuntut Ganti Rugi RM2.23j. Ini Rupanya Yang Berlaku

Bekas Peguam Negara, Mohamed Apandi Ali memfailkan saman terhadap bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan kerajaan berhubung dakwaan menamatkan perkhidmatannya sebagai peguam negara (AG) secara salah.
Plaintif, melalui firma guaman Tetuan Shukor Baljit & Partners, memfailkan writ saman di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sekitar jam 2.31 petang tadi.
Apandi Ali

 

Pada 1 Oktober lalu, Apandi dilapor mengeluarkan surat tuntutan kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) berhubung dakwaan ditamatkan perkhidmatan sebagai peguam negara oleh kerajaan Pakatan Harapan pada tahun 2018.
Apandi melalui surat itu mendakwa penamatannya diatur oleh bekas perdana menteri itu.
Plaintif menuntut perisytiharan bahawa pemecatannya sebagai peguam negara, antara lain merupakan kegagalan mematuhi Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan, berhubung prosedur pelantikan peguam negara.
Perkara 145 (1) menyatakan bahawa”Perkara 145 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong, atas nasihat Perdana Menteri, melantik seseorang yang layak bagi menjadi hakim Mahkamah Persekutuan untuk menjadi Peguam Negara untuk Persekutuan”
Apandi juga menuntut ganti rugi khas sebanyak RM2,233,599.36; ganti rugi am, ganti rugi teladan/ punitif, kos; dan apa-apa relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.
Sumber -MalaysiaKini

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*