Tak Berhati Perut. Rupanya Pekerja Yang Diugut Supaya Luluskan Daging Haram Untuk Pasaran Malaysia

TEMUBUAL yang dijalankan terhadap lima orang pekerja dan pemantau rumah sembel!han di Australia mendedahkan bahawa mereka telah diugut supaya meluluskan daging-daging har4m untuk pasaran Malaysia.

Mereka juga mend4kwa telah menerima layanan burvk sepanjang bertugas di bawah seorang individu bernama Mohamed Adil Rahman.

Isu Daging Halal

Kelima-lima mereka yang bekerja di pelbagai tempat sembel!han di Australia itu meminta supaya wartawan menggunakan nama samaran supaya identiti mereka tidak didedahkan.

Seorang lelaki bernama ‘Mustafa’ diambil bekerja sebagai tukang sembel!h oleh Mohamed Adil Rahman bagi mewakili Sichma (Supreme Islamic Council of Halal Meat Australia).

Mustafa kemudiannya ditugaskan sebagai pemantau di antara tahun 2008 dan 2012 di pelbagai rumah sembel!han terletak di New South Wales, Australia.

Dalam satu rakaman temubual, Mustafa  mendedahkan, dia telah diarahkan oleh Adil Rahman supaya “meluluskan b4ngkai yang h4r4m menjadi halal” dengan cara membu4ng tag ‘tidak halal’ dan menggantikannya dengan ‘halal’ sebelum dicampurkan ke dalam proses penyediaan daging halal.

Selanjutnya, haiwan-haiwan yang dikenali sebagai ‘downers’ atau terpaksa dibunvh, yang sudah m4ti dan h4r4m juga dilabelkan sebagai halal. Ini termasuklah b4ngk4i haiwan yang tengk0raknya ret4k yang sepatutnya dilabelkan sebagai h4r4m.

Menurut Mustafa, dia telah membuat aduan kepada kedua-dua wakil Sichma, Adil Rahman dan sebelum ini Mughdar Sadian namun diminta agar menuruti sahaja arahan jika tidak mahu dipec4t.

Tambahnya lagi gajinya juga dipot0ng secara berkala untuk membayar ‘derma’ dan tidak dibenarkan untuk bercuti. Selain itu katanya, dia  tidak diberikan surat rasmi tawaran kerja atau kontrak.

Individu bernama Fikri diambil bekerja sementara oleh Adil Rahman dalam tahun 2014 di Gundagai, New South Wales untuk Sichma. Fikri juga mengesahkan dakwaan bahawa b4ngk4i haiwan yang tidak halal kerana terpaksa dibunvh telah diletakkan label halal.

Kata Fikri dia men1ngg4lkan Sichma walaupun baru bekerja tiga hari kerana merasa jij1k dengan kegiatan cur4ng dalam proses penyediaan daging halal. Fikri juga tidak diberikan sebarang kontrak kerja dan tidak pernah diberi gaji.

‘Abdul’ pula mendakwa telah diambil bekerja oleh Adil Rahman sebagai tukang sembel!h dari bulan Jun 2017 sehingga bulan Mei 2018 di dua buah rumah sembel!han terletak di New South Wales.

“Sepanjang saya bekerja dengan Mohamed Adil Rahman. Saya lihat mereka tidak mengikut standard Syariah/Halal sepenuhnya,” katanya.

Tukang sembel!han bukan beragama islam dakwanya mengambil bahagian secara bergilir dalam produksi dengan tiada langsung kehadiran pemantau halal di sebuah rumah sembel!han.

“Setiap kali pekerja islam perlu pergi ke tandas, pekerja bukan Islam meneruskan proses sembel!han, mengakibatkan daging halal dan b4ngk4i h4r4m bercampur. Atas alasan yang sama, saya sukar untuk menunaikan solat kerana tidak dibenarkan berehat,” dedahnya.

Menurut Abdul, gaji yang diterimanya kurang daripada separuh seperti yang dijanjikan disebabkan oleh ‘derma misteri’ yang ditolak dari bayaran.

Abdul turun mengadu dalam kenyataan bersumpahnya bahawa dia tidak dibenarkan bercuti dan tiada pampasan perubatan ketika bekerja di bawah Adil Rahman.

Seorang lagi tukang sembel!h dan juga juru pemantau bernama “Halim” diambil bekerja oleh Muhamed Adil Rahman dari bulan Mei 2016 hingga May 2017.

Kata Halim, dia telah dikejarkan ke h0sp1tal dan menerima 10 jah!tan selepas terlibat dalam satu kem4lang4n, namun sebaliknya dia telah diarahkan oleh Mohamed Adil Rahman untuk segera kembali bekerja.

Selepas merayu, Adil Rahman akhirnya membenarkannya masuk kerja pada pagi keesokan harinya. Keesokan pagi itu katanya, dia merasa begitu s4kit dan telah pulang ke rumah berdekatan dengan rumah sembel!han.

Akibat perbuatan itu, Mohamed Adil Rahman telah memecat Halim dan mengh4launya keluar dari rumah.

Halim juga tidak pernah menerima kontrak kerja, justeru tiada dokumen bukti pekerjaannya. Dia tidak dibenarkan mengambil cuti atau meminta pampasan perubatan. Tiada tempoh masa bekerja setiap minggu dan syarat-syarat minimum bagi notis pemecatan.

Seorang lagi individu bernama “Raslan” mendakwa telah diambil bekerja oleh Muhamed Adil Rahman sebagai pemantau dari tahun 2013 hingga 2017.

“Saya secara tidak sedar berada dalam sistem yang melibatkan pen1puan kontrak kerja, pen1puan cukai, dan kegiatan ekonomi gelap yang telah dirancang, dilakukan, dan didalangi oleh Mohamed Adil Rahman menggunakan nama Supreme Islamic Council of Halal Meat Australia Inc. (Sichma) sebagai pihak pengesahan, yang mana saya tidak mahu terlibat lagi,” dedahnya.

Menurut Raslan, Adil Rahman bertindak sebagai pemantauan negeri untuk Sichma, juru audit rumah sembel!han, dan penyedia tukang sembel!han yang menumpukan kepada penyediaan juru sembelih halal untuk Sichma.

“Memegang ketiga-tiga jawatan ini mel4ngg4r undang-undang dan standard halal, dan akan menjejaskan integriti produk-produk halal,” katanya.

Menurut Raslan, Adil Rahman telah menggunakan pengaruhnya untuk menyingkirkan Australian Halal Food Services (AHFS) dari akreditasi sebagai pembekal kepada Jakim dan Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS).

Adil Rahman juga katanya telah menyingkirkan Islamic Co-coordinating Council of Victoria (ICCV) dari akreditasi Jakim.

“ICCV enggan patuh kepadanya. Tiga minggu kemudian dengan perasaan puas dia beritahu saya, sudah selesai. Saya dah bu4ng ICCV dari senarai Malaysia dan Singapura. Pada minggu berikutnya, sebuah notis dari Malaysia dan Singapura sampai mengesahkan kenyataan Adil Rahman,” dedahnya.

Raslan menceritakan sebuah sistem yang mana Adil Rahman telah mengawal kesemua kemudahan tukang sembel!h termasuk kemudahan cukai, caruman pencen, cuti bergaji, cuti s4kit, elaun dan lain-lain.

Namun bayaran yang sepatutnya diterima oleh pekerja ini katanya dikongsi bersama bos-bos Sichma dan pihak lain.

“Orang tengah (yang juga merupakan seorang tukang sembel!h) kemudian membayar pekerja sembel!han lain. Namun tiada pekerja yang menerima kemudahan cukai, caruman pencen, cuti bergaji, cuti s4kit. Mereka hanya menerima gaji asas tidak lebih dari itu,”

“Sebagai orang tengah, Adil Rahman mengarahkan saya untuk menubuhkan sebuah syarikat di bawah nama saya, untuk bertindak sebagai pembayar. Namun syarikat itu berfungsi seperti yang diarahkan oleh Adil Rahman, dan saya tidak mempunyai kuasa ke atasnya,” dedahnya.

“Ironinya, disebabkan pendekatan licik, Adil Rahman tidak mempunyai sebarang perjanjian dengan mana-mana rumah sembel!han untuk menyediakan pekerja. Namun loji-loji sembel!han ini membayar secara terus kepadanya untuk mendapatkan perkhidmatan juru sembel!h,”

“Perlu diketengahkan bahawa sekiranya sebuah rumah sembel!han tidak bersetuju dengan cara itu, ia akan hilang lesen mengimport daging halal kerana Adil Rahman merupakan seorang Pemantau Halal Negeri dan Juru Audit Loji Sembel!han untuk Sichma,”

“Saya pernah menjadi salah seorang pemantau, dan saya ditugaskan membayar gaji pekerja. Namun akhirnya saya sedar ini merupakan satu bentuk penghambaan moden terhadap pekerja dan mengambil keputusan untuk tampil mendedahkan informasi ini kepada anda hari ini. Para pekerja masih lagi dilayan burvk, dan menerima gaji yang tidak setimpal,” dedahnya.

Jika ada mana-mana juru sembel!h yang mengadu kepada rumah sembel!han, kata Raslan, mereka diberitahu bahawa itu bukan tanggung jawab loji sembel!han.

Apabila juru sembel!h mengadu kepada Sichma, sebaliknya mereka diminta untuk bercakap kepada Adil Rahman dan apabila mereka mengadu kepadanya, mereka diugut untuk dipecat, dan gaji minggu lalu tidak akan diberikan.

“Saya tidak boleh nafikan bahawa Adil Rahman mempunyai hubungan baik dengan Malaysia dan Singapura, dan dia menggunakan kelebihan ini untuk maju dalam perniagaan,” dedahnya.

Sichma menerusi peguamnya Peter Guy, dari Kennedy Guy Solicitors Melbourne menafikan segala dakwaan dan menyifatkannya sebagai palsu dan tidak tepat.

Sichma juga menafikan bahawa Mohamed Adil Rahman merupakan juruaudit halalnya, namun ia enggan mengesahkan peranannya dalam organisasi berkenaan.

Sichma juga telah mengugvt untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap artikel Asian Sentinel bertarikh 7 November yang melaporkan tentang penyelewengan. Asian Sentinel bagaimanapun mempertahankan laporan itu dan tidak memadamnya sekaligus bersedia untuk disam4n.

 

Sumber : Milosuam via coretan.diariviral

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*