KEJAM! Tahanan Orang Islam Uighur Dipaksa Makan Daging B4bi Setiap Jumaat. Doktor Dedah Sebab Kenapa Mereke Diperlakukan Sebegitu

BEIJING: Seorang doktor dari etnik Uighur mendedahkan pihak berkuasa China akan memaksa tahanan yang beragama Islam makan daging babi setiap hari Jumaat.

Lapor Al Jazeera, Sayragul Sauthbay berkata, kerajaan China sengaja memilih hari Jumaat kerana merka tahu hari itu adalah hari suci untuk umat Islam.

“Jika anda enggan mengikut arahan untuk makan daging babi, anda akan menerima hukuman keras.

“Polisi itu sengaja dicipta untuk memberi rasa malu dan terhina kepada tahanan setiap kali mereka dipaksa makan daging babi,” katanya.

Selain itu, penindasan terhadap penduduk Uighur tidak hanya terhad kepada budaya serta agama.

Seorang pakar antropologi dari Jerman, Adrian Zenz berkata, kerajaan China kini meluaskan ‘polisi sekularisme’ mereka dengan mengembangkan industri penternakan babi.

Katanya, terdapat usaha ‘aktif’ untuk menjadikan wilayah Xinjiang sebagai hab penternakan babi terbesar.

“Terdapat ladang penternakan babi di Kashgar di selatan Xinjiang dan kerajaan China menyasarkan untuk menternak kira-kira 40,000 ekor babi setiap tahun.

“Projek itu akan dibangunkan di kawasan seluas 25,000 meter persegi,” katanya.

Namun, penternakan babi di kawasan tersebut bukan untuk dieksport, sebaliknya untuk memastikan bekalan daging babi di Kashgar mencukupi setiap masa.

 

Sumber – wowberita

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*