“Setiap hari, bisikkan kat telinga anak kau yang SPM tu tak penting. Ulang hari-hari sampai Abang Jamil mampos” – Hafz Dikecam Berkenaan Isu SPM Tak Penting

Terdahulu, seorang individu bernama Hafiz Mahamad mendedahkan keputusan SPM beliau dan membuat status sebegini

“Siapa gagal spm? Chill. Abang punya result lagi gagal (swipe left) tapi nasib baik Girlfriend terima abang seadanya

Bila abang tanya kenapa Gf abang nak stay dengan budak gagal spm ni, dia jawab budak class depan banyak nerd tapi belum tentu baik”

Posted by Hafiz Mahamad on Monday, 9 March 2020

Kemudian, seorang individu bernama Mufarwa Farid  pula memuat naik satu status di fb sebagai jawapan balas kepada status Hafiz Mahamad itu sebegini:

1. SPM kau tak gagal, bang. Semua lulus. Siap ada C+ lagi. Tak payah nak claim ‘Abang punya result lagi gagal’.
2. Semua makwe dalam dunia ni takkan tengok result SPM. Kalau perempuan tu nak kat lelaki tu, lulusan tadika pun dia terima.
3. Makwe kau suka dekat kau sebab kau hensem, bang. Ada jambang sikit. Tinggi. Pandai bergaya.
4. Dan yang penting, kau kaya bang. Kaya sampai boleh hadiah kereta, emas, helikopter, istana dan pelbagai lagi kat makwe kau walaupun belum kahwin. Bodohlah makwe kau nak ungkit pasal SPM lagi.
5. Dan SPM tu, mungkin takda kesan kepada kekayaan kau, tapi, ada kesan kepada kemiskinan orang lain. Ramai orang susah, disebabkan SPM tak lulus. Nak masuk U payah. Nak cari kerja stabil payah.
6. Tak perlu menormalisasikan SPM tu tak penting. Hidup ini bukan drama. Tak semua orang bernasib baik. Kalau ada 1,000,000 budak fail SPM, tak sampai 0.1% yang dapat makwe cun dan jadi kaya macam kau.
7. Kalau nak pesan benda-benda macam ni, pesan kat anak sendiri, sudahlah. Jangan bagi harapan palsu dan buruk kepada anak orang lain.
8. Setiap hari, bisikkan kat telinga anak kau yang SPM tu tak penting. “Annaku, SPM tu tak penting, anakku.” Ulang hari-hari sampai Abang Jamil mampos. Suruh ikut jejak langkah ayah dia. Kita tengok, boleh pergi jauh mana plan ni.
9. Tak, aku tak jeles langsung dengan dia. Aku cukup anti dengan orang yang promosikan budaya gagal dalam pelajaran ni. Gagal akademik is not cool bro. Kau nak gagal, gagal. Tapi jangan budayakan. Penat cikgu cikgi kat sekolah separuh mati nak bantu pelajar.
10. Takda poin pun. Saja nak genapkan 10 poin.

 

1. SPM kau tak gagal, bang. Semua lulus. Siap ada C+ lagi. Tak payah nak claim 'Abang punya result lagi gagal'.2….

Posted by Mufarwa Farid on Tuesday, 13 October 2020

 

 

Sumber – Mufarwa Farid

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*