Selepas SPRM Dedah Nama Artis Telibat Isu Macau Scam, Ini Ayat Pedas Dari Zed Zaidi, Pengarah Seniman

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) mempunyai senarai individu termasuk selebriti dan ahli perniagaan yang dikesan terbabit dalam aktiviti mencuci wang sndiket Macav Sc4m.

Ketua Pesuruhjya, Datuk Seri Azam Baki, berkata individu terbabit diminta menghadirkan diri di SPRM, sebelum dipanggil untuk membantu siastan.

“Saya tidak mahu membuat spekulsi siapa (selebriti) yang akan dipanggil tetapi sesiapa yang makan cili mesti teraasa pedasnya.

“Mereka yang mungkin pernah menerima (dana sndiket), sila datang kepada SPRM… jika kita panggil sudah tentu ia tidak berapa cantik. Datang pada kita dan kita akan layan dengan baik.

“Kita sudah ada senarai… namun kita tidak mahu menggunakan ayat menyerah diri, tetapi mahu guna ayat yang paling lembut iaitu tampill kepada kita,” katanya dalam temu bual secara langsung menerusi slot ‘SPRM 360’ di MACCfm, hari ini.

Sebelum ini, SPRM membekukan 750 akaun dengan simpanan kira-kira 75 juta hasil aktiviti pngubahan wang hram, termasuk membabitkan selebriti dan usahawan kosmetik.

SPRM juga turut menyta 24 kenderaan mewaah dan motosikal berkuasa tinggi milik beberapa daripada individu ditaahan.

PERSATUAN Seniman Malaysia (Seniman) hari ini menggesa selebriti yang berasa ada kaitan dengan kegiatn cuci duit hram diperoleh daripada sindiket pnipuan Macav Sc4m serta jdi dalam talian tampil memberi kerjasama dengan Suruhanjaya Pncegahan Rsuah Malaysia (SPRM) seperti diminta.

Presidennya, Zed Zaidi berkata, selebriti terbabit perlu ada sikap bertnggungjawab jika rasa ada kaitan rapat dengan perniagaan itu.

“Tampil untuk srah diri bagi memberi kerjasama. Ia lagi baik dilakukan secara svka rela kerana boleh nampaklah artis-artis yang berkenaan itu bertanggungjawab.

“Jadi, untuk benda yang berkait rapat seperti ini, sesiapa artis terbabit atau berasa nama mereka mungkin ada boleh menghubungi SPRM untuk dapatkan maklumat lanjut atau tampill secara sukarela,” katanya.

Menurut Zed, biar sikap tanggungjawab dilakukan selebriti berkenaan boleh menjadi contoh kepada komuniti dan masyarakat.

Katanya, dalam soal tanggungjawab ini, mana tahu jika berlaku dalam masyarakat atau komuniti pula, mereka yang terbabit itu akan tampill memberi kerjasama secara suka rela.

Mengulas soal imej artis yang mungkin terclar, Zed berkata, memang lumrah selebriti tidak terlepas daripada orang suka dan tak suka, apatah lagi jika terpalit dengan perkara sebegini.

“Sebelum kess ini pun, ada juga golongan artis terbabit dengan along . Apapun, tak perlu berasa malu kerana kerjasama diberikan itu boleh jadi contoh tnggungjawab pada masyarakat.

“Kalau kita tak berslah, tak perlu rasa tkut. Dengan keberanian dan sikap tanggungjawab itu, artis boleh jadi ikon kepada orang ramai,” katanya.

Zed berkata, pihaknya kini dalam perancangan untuk menganjurkan seminar bersama SPRM sebagai usaha memberi penddahan dan penyampaian maklumat mengenai rasvah kepada selebriti supaya tidak menjadi mngsa.

Sumber : http://www.onlinemalaya.com/blog/selepas-sprm-beritahu-ada-senarai-selebriti-presiden-seniman-terus-bersuara-ini-kata-kata-zed-zaidi/

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*