Selepas MKN Umum PKPB di KL, Selangor & Putrajaya. Najib Dedah Sesuatu Yang Melegakan Rakyat

Kuala Lumpur : Kerajaan melksanakan Perintah Kwalan Prgerakan Bersyrat (PKPB) di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula jam 12.01 tengah malam, 14 Oktober hingga 27 Oktober ini.

PKPB akan turut dilksanakan di seluruh Sabah berkvat kuasa 12.01 tengah malam ini hingga 26 Oktober ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan dibuat selepas mendapat nsihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan mengambil kira penlngkatan kess serta penvlaran yang berlakv seperti di Klang, Petaling dan Gombak.

Antara aktiviti-aktiviti yang dil4rang adalah seperti pergerakan keluar masuk atau merentas daerah.

Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan.

“Selain itu, hanya dua orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan, semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan pusat rekreasi adalah ditvtup.

“Masjid dan rumah ibadat bukan Islam lain adalah ditvtup selain semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis perkahwinan adalah tidak dibenarkan.

Pusat-pusat hibvran dan klab malam juga tidak dibenarkan,” katanya dalam pada sidang media, di sini, hari ini.

Menerusi tinjauan di facebook NajibRazak beliau memberitahu supaya orang ramai yang terlibat dalam PKPB tidak perlu panlk kerana ianya berbeza seperti waktu PKP dahulu.

Posting NajibRazak

PKP Bersyrat (PKPB) yang diumvmkan di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan daerah Sabah yang bukan dalam PKPD (diperktatkan) adalah berbeza dengan apa yang kita mengalami pada bulan Mac dan April lalu.

Tujuan PKPB adalah untuk mengurangkan rislko C0vid menvlar semasa aktiviti sosial dan hibvran yang tidak berasaskan ekonomik.

Lrangan rentas negeri bagi tujuan bukan ekonomik itu juga dilaksanakan untuk hntikan C0vid merebak ke negeri-negeri lain supaya kita tidak menjangklt orang-orang tua kita di kampung.

Pejabat-pejabat, kilang-kilang, shopping mall, gerai-gerai, kedai mamak masih dibuka dalam tempoh PKPB ini.

Makcik Kiah juga boleh teruskan bersenyum menjual goreng pisang di tepi jalan.

Sebab itu, jangan panik

Dan jangan pnic buying pula. Tiada keperluan berebut-rebut ke Tesco untuk masuk stok. Namun, semua disarankan untuk duduk di rumah main FB dan tonton TV jika tiada keperlvan mendsak keluar.

Bila keluar, ingat pakai face mask dan sering basuh tangan dengan sabun. Bila pulang ke rumah, segera bermandi dan tukar baju.

Cuma dua minggu sahaja. Kita sama-sama bersbar.

Antara Komen Dari Netizenn

Dato seri, makcik kiah jer kot yg tersenyum, tempat lain org takut nak turun pegi bungkus makanan, travma disebabkan kes makin naik… Ada yg jiran kiri kanan kena angkot ngan ambvlance… Sarip dol, pak abu, pak uda pening kepala meniaga org xde dato seri.

Pkpb…bukan pkp atau pkpd.. maknanya ada kel0nggaran tertentu spt yg kita lalui tempohari.

Pnat la jadi rakyat ni.. dh ikot sop semua yg kkm buat..tp bila org p0litik yg x ikot sop rkyat yg tanggung..menteri duduk umah gaji jalan.. rakyat ??.

 

Sumber : HMetro/FBNajibRazak/OM

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*