Sekiranya Isu Anwar Nak Jadi PM Masih Belum Selesai, KJ Dedah Tentang Masa Depan Negara Kita. Ini Penjelasan Padu Beliau..

KUALA LUMPUR: Kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong mampu menyelesaikan kemelut politik yang melanda negara ini, terutamanya soal sama ada Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai bilangan yang mencukupi untuk membentuk kerajaan baharu, kata Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu berkata, jika tidak diselesaikan dengan segera, kerajaan akan mengalami kesukaran untuk memberi tumpuan sepenuhnya kepada usaha menangani wabak COVID-19, serta pemulihan ekonomi yang sedang meruncing.

Khairy juga optimis segala persoalan mengenai jumlah sebenar sokongan terhadap Pengerusi Pakatan Harapan itu akan terjawab selepas Agong selesai mengadakan perjumpaan dengan ketua-ketua parti politik yang berkaitan.

“Ini masalah yang dihadapi oleh negara pada waktu ini. Apa yang saya tahu, Anwar telah menghadap Agong untuk kemukakan bilangan ahli ahli yang menyokongnya dan perkara ini kalau tak silap saya mesti disahkan ketua-ketua parti.

“Pada waktu ini tidak ada sesiapa yang dibenarkan untuk menghadap mungkin kerana masalah kesihatan dan juga ancaman COVID yang sedang menular waktu Perintah Kawalan Pergeraan Bersyarat (PKPB) ini. Selepas selesai dan apabila dapat menghadap, saya harap perkara ini dapat diselesaikan,” katanya lagi.

Anwar, dalam satu sidang media khas di ibu negara pada 13 Oktober lepas mendakwa, beliau mempunyai sokongan lebih daripada 120 Ahli Parlimen untuk membentu kerajaan baharu.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, beliau telah mempersembahkan dokumen sokongan mengenai dakwaan itu kepada Agong, dan memohon semua pihak memberi masa kepada Tuanku untuk mengesahkan dakwaan itu.

Mengulas lanjut, Khairy sekali lagi menegaskan beliau tidak termasuk dalam senarai Ahli Parlimen UMNO yang menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri baharu, seperti yang tular sebelum ini.

“Saya dan rakan-rakan Ahli-ahli Parlimen lain yang saya kenal rapat, kalau ada dokumen yang tunjukkan UMNO secara keseluruhan menyokong sokong Anwar untuk dapat majoriti, itu tidak betul.

“Tapi perkara ini mestilah disahkan supaya Agong puas hati, mengikut kebijaksanaan baginda, bahawa beliau (Anwar) mempunyai majoriti. Hanya dengan itu saja lah dapat kita selesaikan kemelut politik yang ada pada hari ini,” katanya lagi.

Senarai nama Ahli Parlimen sokong Anwar bukan urusan polis, peguam pelik 6 laporan disiasat serentak

PRESIDEN PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, isu nama Ahli Parlimen yang menyokongnya sebagai perdana menteri tidak sepatutnya menjadi perhatian polis.

“Saya memberikan kerjasama sepenuhnya kepada polis. Tetapi yang membingungkan ialah mengapa menumpukan perhatian kepada 121 nama Anggota Parlimen?

“Saya telah memberitahu mereka masalah ini tidak berkait dengan polis atau menteri yang telah memerintahkan pihak polis untuk mengenalpasti nama-nama tersebut.

“Ini adalah masalah yang telah dikemukakan oleh setiap presiden parti untuk membuktikan ada lebih dari 120 (nama).

“Itu antara saya dan baginda Yang di-Pertuan Agong, ”katanya ketika ditemui di luar Bukit Aman pada hari Jumaat.

Anwar menegaskan bahawa dia dipanggil ke Bukit Aman kerana “tekanan politik”.

“Ini jelas satu rencana politik untuk menekan saya dalam saat genting seperti ni, dan ada arahan politik yang diberikan kepada polis.

“Cara pertanyaan dan permasalahan itu semata-mata terletak pada anggota Parlimen, siapa mereka dan nama mereka. Ini sama sekali bukan urusan orang lain untuk mengetahuinya.

“Tidak masuk akal untuk bertanya apa yang dibahas antara saya dan baginda,” katanya.

Namun kata Anwar, dia berpuas hati dengan layanan polis kepadanya.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh, yang bertindak sebagai peguam Anwar, mempersoalkan kepantasan siasatan dijalankan.

“Pelik mengapa keenam-enam laporan itu disiasat dengan tergesa-gesa, sekaligus.

“Ini adalah perkara yang membuat kita tertanya-tanya mengapa ia terburu-buru,” katanya.

Mengenai isu usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Anwar berkata dia belum diajak berunding kerana “sibuk dengan urusan polis”.

Anwar dilihat meninggalkan Bukit Aman sekitar jam 5 petang setelah menghabiskan kira-kira dua jam di sana.

Pada hari Selasa, Anwar mengadakan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, yang mana dia mengakui telah memberitahu baginda bahawa dia mendapat “majoriti besar” sokongan Ahli Parlimen untuk menjadi perdana menteri seterusnya.

Berikutan itu, beberapa laporan polis telah dibuat oleh beberapa parti politik berhubung dakwaan Anwar bahawa dia mendapat sokongan lebih daripada 120 anggota Parlimen dalam usahanya untuk membentuk kerajaan baharu. – The Star.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*