Maklumat Berkenaan Individu Campak Kucing Dah Didapati. Namun, Lain Pula Yang Terjadi

Kuala Lumpur: Persatu.an Halwan Malaysia (Animal Malaysia) mem0hon kerjasama orang ramai menyalu.rkan maklvmat berhvbung tlndakan remaja mele.mpar kuclng seperti yang tular di laman sosial semalam.

Menerusi video berkenaan, remaja lelaki berkenaan mengvsap seekor kuclng sebelum melem.parnya ke belakang.

Presidennya, Arie Dwi Andika berkata, kejadlan itu tular di laman sosial dipercayai selepas video itu dimuat naik di aplikasi TikTok.

Menurutnya, berdasarkan adu.an diterima, kejadlan itu dipercayai berlaku di Sarawak tetapi belum dapat dipastikan l0kasi sebenarnya.

“Persatuan menerima mak.lumat mengenai kejadlan itu semalam dan turut mendapat butlran seperti nombor telefon serta akaunn laman sosial remaja lelaki terbablt.

“Bagi mendapat kepastlan, saya cuba menghubungi nombor itu tetapi gagall manakala akaun Instagram (IG) remaja berkenaan juga sudah dlnyahaktlf dipercayai selepas dise.rang oleh warganet.

“Justeru, orang ramai, rakan, kenalan atau saksl kejadlan yang mempunyai maklvmat boleh menyalurrkan kepada persatvan,” katanya lagi.

Arie berkata, inslden seumpama itu tidak seharusnya berlaku dan sukarr diterima kerana jelas sekali menzallmi haiwan yang patut dilin.dungi.

“Merakamm dan memuat naik video mele.mpar kucing demi mendapat perhatlan di TikTok atau apa jua aplikasi laman sosial adalah perbvatan individu tidak berakall.

“Pelakuu menganggapnya sebagai satu hlburan sedangkan ia adalah satu jnayah dan satu bentuk kezalkman kerana boleh mendatangkan kece.deraan, ketaku.tan, travma dan kematlan terhadap halwan yang menjadi mngsa.

“Budaya mempralatkan halwan demi mengumpul pengikut dan meraih tontonan video yang tinggi perlu dihentlkan malah pelakuu perlu ditan.gkap sebagai pengajaran supaya tidak menjadi ikutan pengguna TikTok yang lain,” katanya.

Reaksi Orang Ramai

Tdi sya nmpk ja vdeo ni sya trus tag persatvan halwan malaysia sbb sya xsnggup tngk halwan di perlakuu kan sebegitu mnusia bgni ni ptut di beri peng.ajaran lngsung tiada balas keslan dgn halwan hatl batu.

Nak bertik tok k0non….nape x ballng pinggan mangkuk ke kunci motor kereta ke kunci rumah ke …ni x bkn maln bangga baling kuclngg yg x berd0sa tu…hebat ko bertik tok semata mata nk vlral…kurang kaslh sayang ni kurang perhatlan keluarga.

Adohai…adik oh adik…buat malvkan keluarga dan sekolah adik je. Nak tunjuk kepandalan bertiktok tp sebaliknya adik dah membuka pekvng didada adik sendiri..eh adik reti ke peribahasa melayu ni.

 

Sumber : HMetro via online malaya

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*