Kerajaan Umumkan 2023 Baru Isu Air Kelantan Selesai

Masalah bekalan air dilihat tiada penghujungnya, negeri Kelantan adalah antara negeri di Malaysia yang sering mengalami maslaah tersebut di samping kualiti air nya juga berada di tahap membimbangkan.

 

Namun hari ini, Datuk Seri tuan Ibrahim tuan man selaku Menteri Alam Sekitar memberi jaminan bahawa negeri Kelantan dijangka menerima bekala air yang boleh dikatakan ‘Sempurna’ pada tahun 2023 iaitu 3 tahun dari sekarang.

 

Di bawah Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11),   proses menaik taraf dan pembesaran loji air utama di negeri itu di bawah rolling Plan 4.

 

Datuk Seri Tuan Ibrahim juga menambah, Isu air di Kelantan adalah berpunca daripada pengambilan sumber air yang diambil dari bwah tanah yang mengakibatkan perbelanjaan bagi menanpung kos rawatan air tinggi.

 

Beliau menjawab isu ini ketika dibentangkan di dewan negara  bahawa pembesaran dan penambahan loji di Kelantan telah pun diluluskan oleh pihak kerajaan.

 

Dalam pada siding yang sama, Tuan ibrahin menambah, Pahang adalah antara negeri yang mengalami masalah kewangan krana tariff bagi air di negeri itu telah lama tidak dikaji semula.

 

Justeru, pihak kerajaan pusat akan melangsaikan hutan kerajaan negeri kerana Pahang akan melakukan proses pemindahan kepada kerajaan pusat pada Oktober ini.

 

Diberitahu lagi, tariff air di negeri Pahang langsung tidak pernah dinaiktaraf selama 37 tahun dan Pahang juga adalah negeri di Malaysia yang mempunya tariff paling rendah iaitu RM0.79.

 

Oleh yang sedemikian, Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) memperkenalkan sebuah mekanisme baru bagi menetapkan tariff air dan mempunyai ciri-cir seragamkan tariff sedia ada.

 

Sumber – Malaysiakni

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*