Ibu Saudara Dedahkan Apa Yang Terjadi Sebelum Mereka ‘Tidur’ Di Stesyen Minska Sehingga Menigg4l

BUTTERWORTH: “Mereka berempat memang berkawan baik dan merancang ke Pulau Jerejak untuk menghabiskan cuti umum, namun tidak sangka perkara seperti ini berlaku,” kata Nor Jamilah Ahmad, 30-an, ibu saudara kepada Sharifah Fariesha Syed Fathi.

Sharifah Fariesha ditemui mau-t di dalam kereta dinaiki bersama rakannya, Ayuni Shazwanie Shabri dan pasangan kembar Nor Adilah Mohd Safwan serta Nor Aqilah, masing-masing berusia 21 tahun di kawasan tempat letak kereta di sebuah stesen minyak di Samagagah, Seberang Jaya, awal pagi tadi dipercayai terhidu karbon monoksida.

Dalam kejadian kira-kira jam 1 pagi itu, Ayuni Shazwanie dilaporkan meni-nggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Seberang Jaya (HSJ), manakala dua beradik kembar berkenaan kriti-kal dan masing-masing dihantar ke Hospital Lumut serta Kuala Lumpur untuk rawatan lanjut.

Nor Jamilah berkata, ibu Sharifah Fariesha memaklumkan anak saudaranya itu ke Pulau Jerejak bersama tiga rakan baiknya.

“Ketika itu, ibu Sharifah Fariesha menghubungi saya memberitahu anaknya tidak pulang lagi dan tidak membalas mesej WhatsApp atau panggilan telefon.

“Selepas itu, ibunya menghubungi pula tunang anaknya dan terkejut apabila dimaklumkan bahawa Sharifah Fariesha ditemui tidak seda-rkan diri bersama tiga rakannya yang keempat-empat mereka dibawa ke hospital.

“Apabila saya sampai ke hospital, dimaklumkan anak saudara meni-nggal dunia, ia amat mengejutkan apatah lagi dia adalah satu-satunya anak kepada kakak saya,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Seberang Jaya (HSJ), di sini, hari ini.


Sharifah Fariesha Syed Fathi (duduk kiri) dan Ayuni Shazwanie Shabri (belakang kiri) maut manakala dua beradik kembar Nor Adilah (duduk kanan) dan Nur Aqilah Mohd Safwan masing-masing krit-ikal selepas keempat-empat mereka terhidu gas karbon monoksida ketika berehat di dalam kereta di stesen minyak Samagagah, Permatang Pauh, Bukit Mertajam – Foto NSTP/ihsan pembaca

Mengaduu sakiit kepala sebelum tertidur

Nor Jamilah berkata, beliau difahamkan Nor Aqilah yang memandu kereta jenis Honda Odyssey mengalami sa-kit kepala dan memberh-entikan kenderaan di stesen minyak berkenaan untuk berehat serta membeli makanan.

Katanya, beliau mendapat maklumat itu daripada bapa seorang mngsa yang keluar mencari anaknya itu dan menerima mesej pemandu kereta berkenaan sak-it kepala dan berhenti rehat.

“Malam sebelum kejadian kami juga sempat berbual melalui panggilan video dan dia memaklumkan perancangannya untuk keluar bercuti dengan rakan-rakan baiknya

Terkini: Seorang lagi mngsa terhidu karbon monoksida men-inggal dunia

Seorang daripada adik-beradik kembar yang kriti-kal selepas terhidu karbon monoksida ketika berehat dalam kereta di sebuah stesen minyak di sini awal pagi tadi, meni-nggal dunia petang ini.

Ini menjadikan tiga mngsa men-inggal dunia dalam kejadian jam 1 pagi itu.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad, berkata polis dimaklumkan oleh ibu mngsa berkenaan, anaknya Nor Adilah Mohd Safwan, 21, men-inggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Angkatan Tentera Lumut jam 4.23 petang tadi.

Katanya, pasangan kembar Nor Adilah, Nor Aqilah pula masih dirawat di ICU Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan Zainal Abidin, Kuala Lumpur

Rata-rata netizan mendoakan aarwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman

“Inalilaherojeun…Al fatihah (dbaca) semoga rohnya dcucuri rahmat Amin….bertapa sejatinya persahabatan…semoga adik kembar dpt bertahan…Amin…

” Budak fariesha membesar depan mata di dalam makmal tempat aku kerja. Sekejap sahaja dia dh besar dan nak kahwin. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang beriman.

” Innalillahiwainnallillahhirojiun.. Mudah cara mereka meninggal… Masa tidur.. semoga mudah perjalanan bertemu dgn Sang pencipta (ALLAH)…

” Mmg bahay—a tido dlm kereta tak buka tingkap..sebab niat asal nak tido 10minit je,lpastu nak smbung drive..tapi bila letih sgt 4/5 jam bole tido tanpa sedar.aku penah kena dari kedah nak ke johor time study dulu..bateri kereta dh kong..rasa terce kik mcm kena gantung oo..bukan ajal lagi ada kekuatan nak buka pintu

Tips Jika Terpaksa Tidur Kejap Dalam Kereta Sebab Ngantuk.

Susulan kes 2 gadis ma-ut kerana terhidu gas monoksida ketika tidur dalam kereta baru-baru ni, nak share sikit beberapa cara kalau terpaksa juga tidur dalam kereta sebab ngantuk:
1. Flap aircond dibuka bagi pengudaraan angin daripada luar ke dalam kereta berbanding udara aircond terkepam sahaja di dalam kereta (Cara nak buka rujuk gambar sama ada perlu tekan atau pusingkan tombol suis di kereta)

2. Tingkap dibuka sedikit juga bagi pengudaraan angin keluar masuk. (Cara dia buka atau turunkan cermin tingkap sedikit sahaja lebih kurang sebesar 50sen. Kalau besar sangat takut lain pula jadi macam orang boleh masukkan tangan dan sebagainya.
PENTING: Barang peribadi yang penting macam telefon dan beg dompet juga perlu disimpan dalam dashboard atau bawah seat kerusi)

3. Paling selamat sekali matikan je enjin kereta. Tapi tingkap pun mesti buka sikit bagi pengudaraan angin keluar masuk.
Semoga perkongsian ini dapat selamatkan lebih banyak ny4wa inshaAllah. Sebarkan untuk manfaat orang ramai.

 

Sumber – Trending sangat

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*