Dikecam Ramai Pihak, Rupanya Ni Tugas JASA Yang Ramai Tak Tahu..

Baru-baru ini, penubuhan semula Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) mendapat reaksi berbaur di kalangan ahli politik selepas kerajaan Pakatan Nasional (PN) mengumumkan peruntukkan RM85.5 juta dalam Belanjawan 2021 bagi menghidupkan semula jabatan itu selepas ditamatkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2018.

Dalam belanjawan yang dibentangkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz di Dewan Rakyat, Jumaat lalu, jabatan itu akan menerima peruntukan di di bawah belanjawan komunikasi strategik sebanyak RM4 juta dan peruntukkan kedua sebanyak RM81.5 juta di bawah dasar baru.

Malah suara netizen turut mempertikaikan kepentingan jabatan ini sehingga mendapat peruntukan yang besar pada pengumuman sesi Belanjawan 2021 baru-baru ini.

Sementara itu di Twitter, seorang wanita telah mendedahkan apa sebenarnya fungsi JASA menggunakan bahasa yang lebih mudah untuk kita fahami. Anda boleh baca melalui tweet di bawah:

 

Menurutnya, JASA sudah ada sekitar tahun 60-an dan sehingga kini merupakan salah satu komponen penting dalam memastikan hala tuju dan strategi politik peneraju negara.

Malah pekerja JASA juga turut memainkan peranan untuk mendapatkan respon rakyat yang kemudiannya akan dilaporkan kepada Yang Berhormat namun sebarang tindakan daripada laporan tersebut adalah terletak pada YB itu sendiri.

 

Apa pun, sama-samalah kita berharap agar masa depan negara kita sentiasa berdiri teguh tanpa perlu dimonopoli oleh mana-mana pihak dari luar.

Sumber – Gulapop

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*