Dah 9 Hari Lepas Kes Bun0h Nur Surya, Rupanya Ada Sesuatu Yang Disembunyikan Suspek Sampai Polis Guna Unit Selam

Kosmo 2 November lalu melap0rkan myat Siti Nur Surya ditemukan m4tl dalam keadaan menlarap di ruang tamu rumahnya di Kampung Lubuk Batu, Telemong di sini oleh adik bongsunya yang pulang dari sekolah pada pukul 2.30 petang.

Svspek yang juga rakan baik mngsa kemudiannya telah ditahann ketika memberi keterangan di Balai Polis Telemong di sini pada keesokan hari.

Unit Selam Pasukan Polis Marin Wilayah Tiga bantu Jabatan Slasatan Jenayah K0ntinjen Terengganu kesan barang kes yang di percayai di bvang ke dalam sebuah sungai di Telemong, Terengganu.

HULU TERENGGANU – Susp-ek kes pembn0han Siti Nur Surya Ismail, 19, dipercayai membuang sebahagian bahan bukti di dalam sungai.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd. Adli Mat Daud berkata, hasil soal slasat terhadap susp3k, remaja perempuan berusia 19 tahun itu mengakv telah membu4ng beberapa barangan yang diambil dari rumah mngsa ke dalam sebatang sungai di Telemong di sini.

Beg mengandungi dokumen

“Antara barangan dari rumah mngsa yang masih h-ilang dan dipercayai dibuang ke dalam sungai itu ialah sebuah beg yang mengandungi d0kumen peribadi mngsa.

“Sehubungan itu, seramai sembilan anggota Pasukan Gerakan Marin Wilayah Tiga telah dikerah untuk mencari bahan b-ukti tersebut mulai semalam,” katanya kepada Kosmo! di sini hari ini.

Kes itu lebih mengg3mparkan apabila svspek pembvnuhan adalah rakan baik mngsa sendiri yang kini berada dalam t4hanan r3man pihak polis.

Namun selepas sembilan hari kes pemb-unuhan itu, ini terjadi;

1. Perintah r3man ke atas suspek bermula 3 November dan berakhir pada 9 November 2020.

2. Perintah reman ke atas suspek disambung seminggu lagi iaitu sehingga 16 November 2020.

3. Polis meneruskan siasatan membawa suspek di sebuah sungai di Telemong, Terengganu bagi meng3san barang kes yang dipercayai dibuang ke dalam sungai tersebut.

4. Sungai Telemong terletak di Kuala Pin, Hulu Terengganu.

5. Siasatan pada 10 November menggunakan khidmat Unit Selam Pasukan Polis Marin Wilayah Tiga yang membantu Jabatan Siasatan J3nayah (JSJ) Kontinjen Terengganu.

6. Gambar suspek berpakaian lokap berwarna oren turut tular di media sosial dipercayai dibawa ke lokasi bahan bukti dibvang bagi membantu si4satan.

7. Sebelum ini, polis menemui senjata dipercayai pis4u yang dibuang di tepi lebuh raya, tidak jauh dari lokasi pemb-nuhan tr4gis itu.

Suspek yang juga pelajar tingakatan 6 dilaporkan turut melarikan sejumlah wang ratusan ringgit, barang kosmetik, dua buah beg dan dua telefon bimbit milik mngsa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*