“Allah Maha Besar” – WHO Umum Kota Suci Madinah Bandar Paling Sihat Di Dunia

Jeddah: Madinah diiktiraf Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) antara bandar paling sihat di dunia.

Kota suci itu mendapat pentauliahan selepas pasukan WHO yang mengunjungi bandar raya itu mengatakan ia memenuhi semua standard global yang diperlukan untuk menjadi kota sihat.

Arab News melaporkan, Madinah dipercayai sebagai bandar pertama dengan populasi lebih dua juta yang diiktiraf di bawah program bandar sihat.

Sebanyak 22 agensi kerajaan, komuniti, badan amal dan sukarelawan membantu mempersiapkan pentauliahan WHO itu.

Program bersepadu bandar itu merangkumi perkongsian strategik dengan Universiti Taibah untuk merekodkan keperluan pemerintah pada platform elektronik untuk kajian organisasi.

WHO juga mengesyorkan universiti memberikan latihan kepada agensi bandar nasional lain yang berminat mengambil bahagian dalam program bandar sihat.

Jawatankuasa dipengerusikan presiden universiti itu, Dr Abdul Aziz Assarani memimpin 100 anggota yang mewakili 22 agensi kerajaan, awam, badan amal dan sukarelawan.

Kriteria termasuk memenuhi tujuan ditetapkan Projek Strategi Wilayah Madinah dan pelancaran program Humanising Cities.

Menurut WHO, bandar sihat adalah bandar yang menciptakan dan memperbaiki lingkungan fizikal dan sosial.

Selain itu, ia memperluas sumber masyarakat yang memungkinkan manusia saling mendukung dalam melaksanakan semua fungsi kehidupan dan mengembangkan potensi maksimum mereka.

Sumber-HMetro

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*