Akihirnya Muhyiddin Dedah Sesuatu Yang Memeranjatkan Netizen Tentang Pengeluaran KWSP Akaun 1

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan pada mulanya amat berat hatl meluluskan pengeluaran Akaun Satu Kumpulan Wang Slmpanan Pekerja (KWSP).

Bagaimanapun, katanya, kel0nggaran diberikan kepada gol0ngan sasar, memandangkan sitvasi semasa segelintir rakyat yang terkesan dengan pandemlk C0VID 19 amat tervk.

“Bukan soal tak nak bagi, tapi macam mana nak lihat jamlnan masa depan pencarvm, apabila sudah keluarkan akaun dua, sekarang akaun satu.

“Jadi, apa jamlnan lepas bersara, tetapi kita lihat sitvasi amat gamat kerana ada yang memang terkesan dalam keadaan sekarang sehingga mungkin tiada duit.

“Tetapi, sebahagian besar pencarum simpanan tidak banyak, sekitar 5,000 hingga 10,000, jadi harus diperhalusi corak pengeluaran ini.

“Jadinya, kita buat keputusan secara bersasar,” katanya menerusi siaran eksklusif bersama Perdana Menteri, malam tadi.

Komen Dari Netizen

Sebenarnya kerajaan kena ada pertlmbangan pada yang sangat memerlukan saat ini…Tak semua nak keluarkan pun duit akaun 1 tu… Benarkan pada yang diberhentlkan kerja terutama yang tidak ada pmpasan contoh seperti VSS… 10k boleh dijadikan modal untuk mulakan perniagaan kecil2 atau paling tidak pun persediaan untuk berpindah ke tempat baru sebab dah tak mampu bayar sewa atau hvtang rumah..500 tu just lepas untuk makan minum jer.

Golongan tersasar sedangkan pkpb tggal tiga negeri jea yg tak kena mampu ke yg menggangur nak dapatkan peluang kerja dlm masa tersekat dgan ek0nomi sekarang….kalau kwsp masih nak pertahankan slmpanan hari tua…mana nak sara keluarga lagi jasa dpat pervntukkan yg rakyat mntak untuk kali nie pengeluaran kwsp pun ssh lagi bersyarat.

 

Sumber – Online Malaya

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*