Akhirnya, Sebuah Kapal Karam Tertua Di Dunia Berjaya Ditarik Keluar Dari Laut Hitam, Namun Apa Yang Dijumpai Amat Memeranjatkan

Kapal karam yang tertua di dunia berjaya ditarik keluar dari kedalaman Laut Hitam selepas pencarian menggunakan teknologi paling canggih dilakukan.

Kapal yang digunakan pada zaman Greek dan Rom itu didapati masih berkeadaan elok seolah-olah ia baru sahaja karam semalam.

Difahamkan, kapal tersebut diangkat keluar dari kedalaman laut Eropah timur sebagai sebahagian daripada penyelidiakan Projek Arkeologi Maritim Laut Hitam.

Karbon kapal tersebut bertarikh 500 sebelum Masihi dan dianggarkan sebagai kapal tertua berusia lebih 2,500 tahun.

Ia kelihatan menyerupai seperti kapal popular yang digambarkan dalam Siren Vase dan kini diletakkan di Muzium Britain.

Kapal kedua tertua di dunia daripada 72 kapal yang direkodkan adalah bertarikh 200 sebelum Masihi.

Dr Kroum Batchvarov, pakar yang terlibat dalam projek berkenaan berkata : “Kami memiliki struktur kapal yang lengkap dengan tiang yang masih lagi berdiri dan alat kemudi yang terletak pada tempatnya.

“Ia adalah satu penemuan yang menakjubkan dan ia adalah yang pertama seumpamanya.”

Disebabkan Laut Hitam tidak mempunyai oksigen, kapal tersebut masih terpelihara dengan baik sehinggakan tulang ikan m0nkfish yang dimakan oleh orang Rom masih dalam keadaan baik di atas dek.

Projek Laut Hitam tersebut adalah penyelidikan saintifik selama bertahun-tahun yang dipimpin oleh institusi antarabangsa termasuk Universiti Southampton.

Mereka meneroka perubahan Laut Hitam dan bagaimana ia telah mempengaruhi tamadun manusia.

 

Sumber : Sky News/KLV via online malaya

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*