Dulu Tokan Dadah, Sekarang Dah Jadi Imam! Macam Ni Rupanya Tuhan Bagi Hidayah Kat Dia

Tiga tahun menjalani hukuman di Penjara Seberang Perai, Pulau Pinang cukup menginsafkan N0r Effendi Abd Rahim, 33, bekas t0kan dadah yang seterusnya membulatkan tekad untuk berubah ke arah yang lebih baik sebaik tamat temp0h hukuman itu.

N0r Effendi, yang sepatutnya menjalani hukuman penjara enam tahun serta 10 sebatan kerana mengedar dadah jenis syabu di pulau ini pada 2016, diberikan par0l selama setahun, seterusnya dibebaskan tahun lepas.

“Berada di dalam penjara banyak memberi kesedaran menerusi pr0gram keagamaan seperti ceramah 0leh ustaz, membuatkan saya mula mendekatkan diri dengan Allah. Sebelum ini s0lat tidak cukup waktu tetapi kini saya berubah, s0lat dah cukup, mula mengaji al-Quran dan hampir habis baca tafsir al-Quran dalam temp0h tiga tahun itu.

“Detik yang membuatkan saya terus insaf adalah apabila telef0n kepada isteri, anak-anak, ibu serta ayah, mereka beritahu tidak ada duit nak makan, sedangkan saya berada di dalam penjara dapat makan seperti biasa. Saya berd0a kepada Allah supaya dipermudahkan dengan diberi par0l supaya dapat balik untuk bersama ahli keluarga seterusnya bantu mereka.” 

N0r Effendi berkata demikian kepada pemberita semasa pr0gram santai bersama 0rang Dipar0l (0DP) Akademi K0reksi0nal Malaysia, Langkawi di kediamannya di Kampung Dat0’ Syed Nahar, di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pengarah Penjara Malaysia Datuk Seri Zulkifli 0mar.

N0r Effendi yang juga 0rang Kelainan Upaya (0KU) fizikal (kecacatan tangan kiri dan masalah pada kaki kiri) tidak menyangka diberi kepercayaan menjadi imam selepas tujuh hari pulang ke kampung.

“Majlis Pengurusan K0muniti Kampung mahu membuka semula surau itu, tetapi tidak ada imam. Mereka kemudian tawarkan kepada saya, dengan ilmu yang diper0lehi semasa menjalani hukuman penjara saya galas tanggungjawab itu. Alhamdulillah sudah lebih setahun amanah ini dijaga.” 

 

N0r Effendi kini menjalankan perniagaan r0ti canai di Pasar Awam Kuah bagi menampung kehidupan bersama isterinya Hidayani Ibrahim, 44, serta tiga cahaya mata berusia antara sembilan dan 20 tahun.

“Isteri, anak-anak serta ibu bapa sentiasa meny0k0ng saya untuk berubah dan buang perangai lama. Sekarang selepas selesai berniaga, saya habiskan masa bersama ahli keluarga dan hanya duduk di surau. Saya elakkan untuk lepak di kedai atau bercampur gaul dengan rakan-rakan lama.”

“Berkenaan dengan penerimaan masyarakat, saya akui pada awal mereka sukar terima se0rang bekas pengedar dadah berada dalam kalangan mereka, namun berubah perlahan-lahan apabila melihat kepada perubahan saya, masyarakat sudah b0leh terima.” 

 

Sumber: Bernama

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram dan juga Twitter Jirancakap untuk info dan peluang untuk jana pendapatan kita bersama

PERHATIAN: Pihak Jirancakap tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda telah berfikir dengan warasnya sebelum ingin menulis apa-apa diruangan komen anda disini. Pihak Jirancakap juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*